Aktuellt

Topeliuspriset 2024 till Janne Wass

Topeliuspriset – det finlandssvenska publicistpriset – går i år till Janne Wass, chefredaktör på tidskriften Ny Tid. Han ser priset på 7500 euro som ett erkännande för att det fortfarande finns efterfrågan på längre, mer djuplodande journalistik.

Janne Wass
Foto: Rabbe Sandelin, SFV

Som chefredaktör på en liten redaktion säger Janne Wass att man får jobba både som samhällsredaktör, politisk redaktör, ekonomiredaktör och kulturredaktör. 

– Fast en liknande egenskap borde ju i princip gälla alla journalister. Är du en bra journalist ska du hyggligt känna till det mesta, men också gärna ha någon specifik inriktning som du är speciellt bra på. 

Enligt Janne Wass beror det här på att de olika områdena hänger tätt ihop. Ofta behandlar man politik som någonting väldigt separat från resten av livet. Man ser det som någonting som ett rävspel som pågår långt borta i ett riksdagshus eller i kommunfullmäktige. 

– Men det finns ju en politisk dimension i allt som pågår runt om oss i samhället. Politik är också kultur, politik är också sport, politik är också vad du köper i butiken eller vad du diskuterar med dina vänner och din familj på vardagen. Idag uppstår ändå lätt en känsla av man inte kan påverka samhället, att man inte kan påverka politiken. Men det går faktiskt går att göra saker, och bidra till förändringar. 

Prisnämndens motivering för Topeliuspriset – det finlandssvenska publicistpriset 2024:

Janne Wass skarpa samhällsanalyser väcker respekt och hjälper läsaren att förstå bakgrund och sammanhang. Han är snabb och precis i relevanta kommentarer om politisk och kulturell utveckling både nationellt och internationellt. Under hans tid som chefredaktör har Ny Tid utvecklats till en tongivande kulturtidskrift som läses över såväl språk- som partipolitiska gränser. Med personlig stil och en integritet som inte jagar klick utan tar sig tid att tänka, argumenterar Wass modigt, och breddar, balanserar och fördjupar därigenom diskussionen på det finlandssvenska mediefältet. 

Nomineringen till Topeliuspriset 2024 har börjat

Nomineringen av kandidater för det finlandssvenska publicistpriset – Topeliuspriset har börjat! 

Priset ges enligt statuterna ”för en aktiv, pågående journalistisk gärning till en eller högst tre personer som ådagalagt betydande skicklighet i sitt journalistiska värv, bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess”.

Berättigade att nominera är medlemmarna i Finlands Svenska Publicistförbund r.f. och medlemmarna i Svenska folkskolans vänner rf och Understödsföreningen för Svenska folkskolans vänner r.f.

Prismottagaren utses av en prisnämnd med representanter från SFV och Publicistförbundet. Prisnämndens medlemmar får inte själva nominera kandidater och skall vara enig i sitt beslut. Prismottagaren offentliggörs och Topeliuspriset delas ut påföljande januari.

TILL NOMINERINGSBLANKETTEN

SE ALLA TIDIGARE PRISMOTTAGARE

Det fria ordets fyrvaktare

Foto: Fanny Uusitalo/Statsrådets kansli

Det fria ordets fyrvaktare
TISDAG 13 JUNI 2023 KL. 18:00–20:00
Luckan Helsingfors

Välkommen på boksläpp till Luckan på Georgsgatan 27 i Helsingfors.

Hur står det till med yttrande- och pressfriheten i vårt land? Vilka är de finlandssvenska mediernas framtidsutsikter?

Journalisten och publicisten Olav S. Melin ger sig i kast med dessa frågor genom att förankra nuet i det förflutna och analysera 250 år av svensk tidningsutgivning i Finland.

Vi bjuder på en presentation och ett författarsamtal som leds av kulturproducenten Larrie Griffis på Luckan.

Traktering och dryckjom utlovas.

Vi kör i gång klockan 18.00.

Välkommen!

Resan till Tallinn

Grip chansen och häng med till Reval / Tallinn den 18-19 maj!

Vi träffar estniska journalister och estlandssvenska kulturaktivister och flanerar i vårvärmen. Föredragen hålls på engelska och svenska.

Det förmånliga subventionerade priset för resan är 50 euro per person. Priset inkluderar fartygsresan tur-retur, övernattning på hotell med frukost, lokala bussresor, alla föredrag och fördrink på Svenska klubben.

Anmäl dig senast den 2 maj klockan 16.00 genom att skicka en bindande anmälan till mikael@sjovall.fi

Meddela samtidigt om du har allergier eller andra specifika önskemål som berör researrangemangen. Uppge också om du är beredd att dela hotellrum med någon.

Vi har preliminärt bokat endast 20 platser för denna resa. Det lönar sig alltså att vara snabb i vändningarna för att garantera en plats i den estniska solen.

Tidtabell

Finlands Svenska Publicistförbunds resa till Reval/Tallinn, Estland

Torsdag 18.5

8.00 Träff i fartygsterminalen i Västra Hamnen i Helsingfors.
9.00 Avfärd med Eckerö Line till Reval / Tallinn.
9.30 Vad återstår av den estlandssvenska kulturen i Estland i dag? Mikael Sjövall ger en kort presentation om Aiboland.

11.15 Ankomst till Reval / Tallinn.
11.45 Buss till hotellet.
12.00-12.30 Check-in på Rixwell Savoy Hotel.
13.00-13.30 Lunch

13.30 Hur är det att jobba som journalist i Estland i dag? Helle Tiikmaa vid det estniska Journalistförbundet Eesti Ajakirjanike Liit presenterar det journalistiska landskapet i Estland.

14.30 Hur lyckas public service-bolaget ETV i sin ryskspråkiga nyhetsförmedling? Ser landets ryska minoritet på den ryskspråkiga kanalen ETV Plus eller på Kremls propaganda via rysk tv? Nyhetscheferna Ekaterina Taklaja och Alice Rahuoja ger en översikt.

16.00 Besök vid Postimees redaktion med den estlandssvenska reportern Berit Nuka som guide. Vi får en inblick i tidningens utrikespolitiska rapportering och bevakningen av Finlands väg till Nato.

18.00 Fördrink och mingel på Svenska Klubben i Reval. Vi träffar representanter för den estlandssvenska kulturföreningen Svenska Odlingens Vänner (grundad i Bysholm, Nuckö 1909) och Estlandssvenskarnas kulturförvaltning.

19.30 Middag vid Rådhustorget (restaurangen preciseras senare)

Fredag 19.5

10.00 Yles reporter Gustaf Antell berättar hur det är att jobba som korrespondent i Estland.

11.30 Hur hanterar de estniska myndigheterna Rysslands samhällspåverkan i Estland? Vi väntar på föreläsarens bekräftelse.

13.00 Lunch på restaurang Leib.

Fritid

17.30 Träff i D-terminalen
18.30 Avfärd från Reval / Tallinn

21.00 Ankomst till Helsingfors

Välkommen med!

OBS! Ny venue för Publicisternas Hangöseminarium 9–10 september 2022

Den traditionella starten på nyhetshösten arrangeras i år för 50:e gången!

Hangöseminarium

Nu kan du anmäla dig till vårt anrika Hangöseminarium som i år ordnas den 9-10 september! Den traditionella starten på nyhetshösten arrangeras i år för 50:e gången i samverkan med Hangö Sommaruni. Årets teman är krig och propaganda, energifrågan, svenska valet och skjutvapnen, samt USA:s öde. Kursledare och programansvarig är Janne Strang.

Plats: Verandan på Villa Tellina, Appelgrensvägen 2, Hangö. OBS! Ny plats: RESTAURANG SMÖRMAGASINET (se karta här)
Tidpunkt: Fre-lör 9–10 september 2022.
Kursavgift: € 125

Seminariet startar kl 15.45 med en gemensam skål och hälsning från Hangö stad av stadsstyrelsens ordförande Sture Söderholm.

Hotel Boulevard och Villa Solgården har förhandsbokade rum för våra seminariedeltagare, som själva bokar och står för övernattning.

Det finns gratis parkering vid Smörmagasinet. Samordna gärna transport med kolleger som också deltar. Tåget/bussen från Hfors och Åbo anländer till Hangö tågstation kl 15.30. Hör av er till ordf Mikael Sjövall eller Janne Strang om ni behöver skjuts från stationen.

Kolla in programmet nedan och anmäl dig till seminariet!

  

Vi ses i Hangö! Välkommen!

Årsmöte 2022

Finlands Svenska Publicistförbundets årsmöte hölls i Helsingfors den 19.5.20121. Mikael Sjövall valdes till ordförande för verksamhetsåret 2022-2023. Styrelsemedlem Bengt Östling avgick och ersattes av Greta Lång-Tennberg. Mats Nylund valdes till Lång-Tennbergs suppleant. I övrigt återvaldes styrelsemedlemmarna Dan Lolax (suppleant Tobias Pettersson), Magnus Hertzberg (suppleant Linda Grönqvist), Johanna Eurakoski (suppleant Linus Lång), Jeanette Björkqvist (suppleant Johanna Minkkinen), Mikael Martikainen (suppleant Catariina Salo), Gerd-Peter Löcke (suppleant Sofia Grünwald) och Janne Strang (suppleant Andrea Svanbäck).

Läs hela verksamhetsberättelsen 2021

Mikael Sjövall fortsätter som förbundets ordförande

Mikael Sjövall
Foto: G-P Löcke

Årsmöte förlöpte planenligt. Bengt Östling avgick från sin post och ersattes av sin personliga suppleant Greta Lång-Tennberg som nu blir ordinarie styrelsemedlem. Utöver denna ommöblering träder Mats Nylund (inte att förväxla med SLC-bossen) in som personlig suppleant för Greta.

Styrelsemedlemmarna Johanna Eurakoski, Jeanette Björkqvist, Mikael Martikainen, Janne Strang, Magnus Hertzberg, Dan Lolax och Gerd-Peter Löcke och deras suppleanter återvaldes. Mikael Sjövall fortsätter som förbundets ordförande.

En smärre justering gjordes till verksamhetsberättelsen men i övrigt gjordes inga justeringar till bokslutet för 2021 eller budgeten för 2022. Vi laddar upp alla dokument på vår sajt nästa vecka.

Ta gärna kontakt med styrelsen om du vill ge respons på vår verksamhet eller om du har konkreta förslag på evenemang, föredrag, debatter, ställningstaganden eller resor.

Med hopp om en solig och givande fortsättning på våren!

Styrelsen



HBL:s Peter Buchert får Topeliuspriset 2022 för sin miljöjournalistik

Peter Buchert, 51, är journalist från Helsingfors med intresse för miljö, samhällsfrågor och forskning. Han har jobbat som reporter på Hufvudstadsbladet (HBL) i femton år, och före det som reporter på Finska notisbyrån.

Peter Buchert, miljö- och samhällsreporter på HBL, tilldelas Topeliuspriset 2022.

Prisnämndens motivering lyder:
Peter Buchert är en mångsidig och klarsynt journalist, som behandlar såväl miljö- och klimatfrågor som politik med samma gedigna kunskap och omdöme. I nyhetsuppslag, analyser och reportage närmar han sig konstruktivt vår tids största frågor, alltid utan pekpinnar och ständigt med läsaren i tankarna. Peter Buchert har förmågan att förmedla komplicerade samband mellan människa och miljö, även på detaljnivå, samt analysera globala miljöproblem och deras relevans för Finland. Hans miljöjournalistik är i en klass för sig i Svenskfinland.

– Det är med tacksamhet och ödmjukhet jag tar emot ett så uppskattat pris. Det känns fint att priset ges för ett pågående arbete, säger Peter Buchert. 

Vetenskapsjournalistiken, liksom vetenskapen, handlar enligt Buchert om en process och inte om något som en gång för alla är färdigt.

– Jag ser därför på priset som något mer än en belöning till en enskild journalist. Speciellt i dagens värld är det viktigt att förmedla och förklara komplicerade saker lättfattligt, utan att ge avkall på noggrannheten. 

Topeliuspriset, det stora finlandssvenska journalistpriset och prissumman på 7 500 euro, ges enligt statuterna ”för en aktiv pågående journalistisk gärning till en eller högst tre personer som ådagalagt betydande skicklighet i sitt journalistiska värv, bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess.” Årets pris delades ut 14 januari i samband med ett webbinarium om vetenskapsjournalistik, arrangerat av Finlands Svenska Publicistförbund och Svenska folkskolans vänner (SFV).

____

SFV och Publicistförbundet delar sedan 1990 gemensamt ut Topeliuspriset, som uppkom då SFV:s Topeliuspris och Publicistförbundets publicistpris slogs samman. Med priset vill organisationerna premiera aktuell journalistik i Svenskfinland och minnas Zacharias Topelius betydande journalistiska gärning. Publicistpriset delades första gången ut år 1957. 

 

Debatt om den finlandssvenska journalistikens framtid

SPT går i graven – vad händer sen?

SPT går i graven – vad händer sen?

Finlands svenska publicistförbund ordnar en debatt om beslutet att lägga ner SPT och om vad det betyder för journalistiken på svenska i Finland framöver.

Plats: Luckan, Georgsgatan 27, Helsingfors.
Tid: 14.12 klockan 15.30 (själva debatten börjar klockan 16).

Medverkar gör HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi, konsulten Elli Flén, förra folktingssekreteraren Markus Österlund, universitetslektor i journalistik Jenny Stenberg-Sirén och sociologen Kjell Herberts.

Debatten modereras av Lina Laurent.

OBS! För att delta måste du uppvisa ett coronapass vid dörren.

Anmäl dig här.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdMDWCJHpfxvle67v8q7f6XsSLSqt6oN1uP43wIQnm650RF-Q/viewform?fbclid=IwAR2b5sh18Et2gK_Gjm8ULvf2DbSuCWpDWK2p6B-W0jhpWrAayLyTfdPDReg

Dags att nominera årets finlandssvenska journalist!

Nomineringstiden pågår fram till 12 december 2021 kl 24.

Zachris Topelius (1818-1898) var journalist, författare, historiker och poet.

Topeliuspriset – det finlandssvenska publicistpriset på 7 500 euro delas ut av SFV och Finlands Svenska Publicistförbund. Med priset vill vi lyfta fram Zachris Topelius journalistiska gärning samt premiera dagens finlandssvenska journalistik.

OBS! För att delta i nomineringen ska du vara medlem i Finlands Svenska publicistförbund, Svenska folkskolans vänner eller Understödsföreningen för Svenska folkskolans vänner.

ANSÖK OM MEDLEMSKAP HÄR!

Det går bra att föreslå flera kandidater under nomineringstiden, som pågår fram till 12 december 2021 kl 24. Prismottagaren sållas fram av en särskild prisnämnd med lika antal medlemmar från SFV och Publicistförbundet. Nämndens medlemmar får enligt statuterna inte nominera egna kandidater och den skall vara enig om sitt beslut.

NOMINERA DIN KANDIDAT HÄR!

Priset ges för en aktiv och pågående journalistisk gärning till en eller högst tre personer som, enligt formuleringen i statuterna ”ådagalagt betydande skicklighet i sitt journalistiska värv, bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess”. Det journalistiska intresseområdet avgränsas inte, utan lämnas öppet för prisnämndens prövning. Mottagaren av Topeliuspriset 2022 avslöjas och priset delas ut i januari 2022.

Innan du nominerar, kontrollera gärna att ditt förslag inte finns på den långa listan över tidigare prismottagare. Många kända journalister har redan premierats, t.ex. Anna-Lena Laurén mottog Topeliuspriset år 2003, Jonas Jungar 2008, Marcus Rosenlund 2015 och Jeanette Björkqvist 2017. Fjolårets vinnare var Liselotte Lindström på Yle för sin Afrikabevakning.

SE ALLA TIDIGARE VINNARE HÄR!